wskaz funkcje ktora ma to samo miejsce zerowe co funkcja
Alek: Y=−3x−10
A)
B)
C)
y=10x+3
D)
y=3x−10
2 sty 19:04
Alek: ratunku
2 sty 19:09
5-latek: Wyznacz miejsce zerowe najpierw y=−3x−10
czyli 0=−3x−10 (wyznacz z tego rownania x )
Tak samo wyzaczasz x z pozostalych rownan
2 sty 19:17
Alek: jak miejsce ) z y=−3x−10 to wychodzi 3,33 i jak co z tym dalej
2 sty 19:22
Alek: czy ma byc −13
2 sty 19:23
5-latek: 0=−3x−10
zapiszmy to tak
| | 10 | | 1 | |
3x+10=0 to 3x=−10 to x= |
| = 3 |
| |
| | 3 | | 3 | |
Sprawdzmy np A
| | 1 | |
x=−3 |
| −nie jest to samo miejsce zerowe |
| | 3 | |
Dalej samemu
2 sty 19:30
5-latek: Przepraszam zle napisalem
| | −10 | | 1 | |
3x+10=0 to 3x=−10 to x= |
| =−3 |
| |
| | 3 | | 3 | |
czyli funkcja A) bedzie miala to samo miejsce zerowe
Sprawdz pozostale
2 sty 19:32