Udowodnij!
Blue: W trójkącie ABC dana jest środkowa CD. Z punktu D poprowadzono środkowe trójkątów ADC i CDB:
odpowiednio DE i DF. Wykaż, że jeśli |DE|= |DF|, to trójkat ABC jest równoramienny.
Wiem, że muszę wykazać, że trójkąty ADE i ABF są przystające, ale nie wiem jak. Mają dwa boki
tamie same, ale jeszcze kąta bym potrzebowała...
Ktoś ma pomysł

2 sty 19:03
Blue: Sorki, chciałam napisać, że trójkąty ADE i BDF są przystające
2 sty 19:04
Eta:

Rys. wystarczy? podaj odpowiednie uzasadnienie
2 sty 19:24
Blue: Eta, a mogłabyś to wyjaśnić? Proszę
2 sty 19:41
Eve: EF= 1/2AB − z wł odcinka EF
ABC jest podobny do EFC
2 sty 19:48
5-latek: Twierdzenie o linii srodkowej trojkąta
2 sty 19:51
Blue: ale skąd wynika to, że te małe trójkąty są jeszcze dodatkowo równoramienne
?
2 sty 20:02
kyrtap: Przecież masz założenie że IDEI = IDFI
2 sty 20:04
Eve:
2 sty 20:07
Eve: miało być a nie 2a i oczywiście nie jest to trójkąt równoramienny
2 sty 20:08
Eta:
Ojj Blue ... kłania się podstawowe twierdzenie:
odcinek łączący środki boków trójkąta jest........................
2 sty 20:09
Blue: równoległy do podstawy?
2 sty 20:15
Blue: a dobra, już rozumiem xD To pomarańczowe to jest połowa podstawy
2 sty 20:16
Eve: i 2x od niej mniejszy
2 sty 20:16
Metis: Niekoniecznie do podstawy. Zależy które środki boków połączysz
2 sty 20:16
Blue: Czyli aby to udowodnić, to muszę napisać, że EFC i DEF są przystające/?
2 sty 20:21
Blue: halo?
2 sty 20:40
Mila:
1) Patrz rysunek
Ety
|DE|=|DF|=
oznx z założenia
|AD|=DB|=c bo CD to środkowa
2)EF − odcinek łączący środki boków AC i BC⇔
|EF|=c
3)ED − odcinek łączący środki boków AC i AB⇔
4) FD− odcinek łączący środki boków AB i BC⇔
=========================⇔|AC|=|BC|
⇔ΔABC jest trójkątem równoramiennym.
2 sty 21:36
Eta:
No i właśnie , nasza
Blue rozwiązuje bardziej trudne zadania
a tu .... takie łatwe i ....
2 sty 21:54
Mila:
Mówię,że ma luki w podstawach.
2 sty 22:12
Eta:
Nie słucha naszych rad

i od razu rzuca się na głęboką wodę
Do maja jeszcze wszystko nadrobi ( pracowitością i uporem) i w maju będzie 100%
2 sty 22:15
Kacper:
2 sty 22:43
Blue: Dziękuję Mila !
3 sty 01:30
Blue: Wątpię, CKE chyba szykuje nietypową maturkę
3 sty 01:31