całeczki
kasia: może ktoś się skusi?
1.∫arctg √x dx
2.∫(x/ √x+1 ) dx
3.∫(x4+1)/(x3 − 2x2 +x)dx
2 sty 18:25
jakubs: 1. najpierw podstawienie t=√x, później przez części
2 sty 18:27
kasia: to wiem ale dochodze do sytuacji √x arctg{x} − ∫t/(t2 +1)dt i tu nie wiem co dalej
2 sty 18:30
Maslanek: Podstawienie u=t2+1
2 sty 18:31
hm: ok dzięki

ktos ma pomysl na 2 lub 3 ?
2 sty 19:02
jakubs: 2. Podstawienie x+1=t dx = dt
| | t−1 | |
otrzymasz ∫ |
| dt i dalej na dwie całki. |
| | √t | |
2 sty 19:24
Kasia: dzięki
2 sty 19:41
elosz: tak jak jakubs pisał z drugim. ∫(t−1)/sqrt(t)=∫(sqrt(t)−t(−1/2))=2/3*t(3/2)−2t(1/2)+C, za t
wstawiasz x+1, tak jak wyżej i koniec.
2 sty 20:02
niechciany: | x | | x + 1 − 1 | | 1 | |
| = |
| = √x + 1 − |
| |
| √x+1 | | √x + 1 | | √x + 1 | |
2 sty 20:02