Całka oznaczona
pw5: Oblicz całkę oznaczoną ∫2√2x+1
granice całkowania: na górze 4, na dole 0.
Całka nieoznaczona wyszła mi: 4/3 {(2x+1)3}
Po podstawieniu do funkcji granic całkowania wychodzi mi wynik 104/3, a w odpowiedziach jest
52/3. Czy ktoś mógłby to przeanalizować? Z góry dziękuję.
2 sty 18:24
Eve: powinno być 2/3 a nie 4/3
t=2x+1
dt=2dx
2 sty 18:26
pw5: A ja zrobiłem trochę inną metodą. Wyłączyłem 2 przed całkę i otrzymałem:
2∫ √2x+1 dx
Później zamieniłem pierwiastek na potęgę:
2∫(2x+1)1/2 dx
Następnie całkowanie ze wzoru (1/n+1)x(n+1) i otrzymałem:
4/3(2x+1)3/2.
Co robię źle?
2 sty 18:41
hm: a mi wychodzi tak jak tobie 104/3 .. i 4/3 , a nie 2/3 bo trzeba pomnożyć przez dwa, które
jest jeszcze wyjęte przed całkę
2 sty 18:44
hm: jak wyszło nam tak samo to moze to nie przypadek , tylko po prostu bład w książce

też się
zdarzają
2 sty 18:47
Eve: t=2x+1
dt=2dx
∫√tdt=?
i mnie wyszło 52/3
2 sty 18:48
pw5: właśnie już kilka razy sprawdzałem i cały czas wychodzi mi 104/3, dzięki za pomoc
2 sty 18:49
hm: ja robiłam tak jak ty Eve wyszło 2∫√tdt , gdzie zgubiłaś tą 2 ?
2 sty 18:58
Eve: a jak liczyłes dt?
2 sty 19:28
elosz: t=2x+1 / mnożę przez (d/dx)
dt/dx=2(pochodna po x z prawej strony równania)
dx=1/2*dt
teraz jak mam ∫ 2*sqrt(2x+1)dx=2*∫sqrt(2x+1)*dx=2*∫sqrt(t)*1/2*dt=∫
t(1/2)*dt=2/3*t(3/2)=2/3*(2x+1)(3/2)
w skrócie: wyciągam dwójkę przed całkę, wstawiam tam t i za dx wstawiam 1/2*dt (co wyznaczyłem
wyżej) i potem 1/2 znowu przed całkę (2 i 1/2 się redukują) i koniec.
teraz liczę oznaczoną liczymy.
F(4)−F(0)=2/3*(9)(3/2)−2/3*(1)(3/2)=2/3*27−2/3=2/3*26=52/3
2 sty 21:41
elosz: tam jest jakby co t(1/2) − rozjechało się
2 sty 21:42
Eve: a nie lepiej dt=2dx? mnie tak uczyli
2 sty 21:48
elosz: no, ale tu chodzi o to, ze za dx wstawiam coś*dt i potem całkuję po dt − bo korzystam z
podstawienia
2 sty 22:08
elosz: btw. nie wiem, czemy sie rozjezdza t(1/2) − do potegi 1/2 i 3/2 tak samo, ale mniejsza
2 sty 22:09
Eve:
t=2x+1
dt=2dx
| | √t3 | |
∫=∫√tdt= |
| po podstawieniu t=2x+1 mamy |
| | | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 54 | | 2 | | 52 | |
= |
| *√93− |
| *√1= |
| *27−U{2}[3}= |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
3 sty 14:08