granice
MYSZ: Obliczyć granice:
a) lim
x→1+ (ctg πx)
x−1
c)lim
x→π/2 (sin
2 x)
2 / (x − π/2)
d)lim
x→2− (1+2/x)
√2−x
2 sty 18:21
MYSZ: up
2 sty 20:29
john2: w a) zamień na
e do potęgi (x−1)ln(ctgπx) i oblicz de l'Hospitalem granicę wykładnika.
b)
| | 1 | | 1 | |
zamień na |
| = |
| = i licz regułą granicę tgxlnx |
| | xtgx | | etgxlnx | |
2 sty 21:18
john2: to samo w c)
w a),b),c) nie zapomnij doprowadzić do symbolu nieoznaczonego pozwalającego na skorzystanie z
reguły
np. w c)
| 4 | | ln(sinx) | | 0 | |
| * ln(sinx) = |
| = [ |
| ] |
| x − π/2 | | | | 0 | |
d) chyba chyba potrafisz..
2 sty 21:41
john2: Ostatnie to samo, 3 razy regułą.
2 sty 21:55
MYSZ: super ! wszystko wyszlo, dzieki wielkie.
3 sty 14:06