m.zerowe
uuuuu: wyznacz miejsca zerowe funkcji
a) f(x)= √3−x − 3√x+1
2 sty 18:14
52: f(x)=0
Licz ...
2 sty 18:17
uuuuu: x= 3
x= −1
?
2 sty 18:20
Janek191:
f(x) = 0 ⇔ √3 − x − 3√ x + 1 = 0 ; x ≤ 3 i x ≥ − 1
więc
√ 3 − x = 3√x + 1 podnosimy obustronnie do kwadratu
3 − x = 9*( x + 1)
3 − x = 9 x + 9
10 x = − 6 / : 10
x = − 0,6
=======
2 sty 18:46
uuuuu: o dzięki wielkie
2 sty 19:07
uuuuu: A taki przykład
f(x) = 1/ pod pierwiastkiem x2− 4 pierwiastek z 2 x+8 odjac drugi ułamek postaci 1/ 2
pierwiastki z 2
2 sty 19:09
uuuuu: ok, już udało mi sie zrobić w 2 x=0 i x=4pierwiastkiz 2
2 sty 19:11