Pomoc
Zz: Sprawdź, czy funkcje określone wzorami są funkcjami homograficznymi :
a) 4x+8x+2
b) 3x−62
Plis pomóżcie mi proszę. potrzebuję tez do tego obliczenia. dziękuej za wszelką pomoc
2 sty 17:50
Maslanek: Z tego, co pamiętam:
| | ax+b | |
Funkcję postaci f(x)= |
| nazywamy homograficzną wtedy i tylko wtedy, gdy ad−bc≠0 |
| | cx+d | |
2 sty 17:55
Zz: Yhm. Dzieki to napewno pomocne. Większy problem mam z punktem B
2 sty 18:05
Maslanek: współczynnik przy x w mianowniku to 0
Czyli c=0, d=2
2 sty 18:29
Janek191:
| | 3 x − 6 | | 3 x − 6 | |
b) y = |
| = |
| |
| | 2 | | 0*x + 2 | |
c = 0
Ta funkcja nie jest homograficzna, ale liniowa

−−−−−−−−−−−−−−
Warunki:
a d − b c ≠ 0 i c ≠ 0
2 sty 18:32
Maslanek: W zasadzie zależy jak się definiuje funkcję homograficzną.
Jeżeli zdefiniuje się tak jak Ty to zrobiłeś, to składanie funkcji homograficznych przestaje
być grupą.
2 sty 18:35
Zz: Dziękuje za obliczenia
2 sty 18:54