wartość bezwzględna
kalkulator: Wykresy funkcji f(x) = |4−x|+1 i g(x)=−|x|+5
a nie mają punktów wspólnych
b mają jeden
c mają dwa
d mają nieskończenie punktów wspólnych
2 sty 17:12
J:
rozwiąż równanie: f(x) = g(x) ..
2 sty 17:18
kalkulator: Rzecz w tym że mi nie wychodzi
2 sty 17:26
Eta:

Odp: D)
2 sty 18:17
Mila:

To proste wykresy, mozna narysować:
f(x) = |4−x|+1 i g(x)=−|x|+5
f(x)=|x−4|+1
g(x)=−|x|+5
Odp.d
Algebraicznie.|x−4|+1=−|x|+5
1)|x|=x dla x≥0
|x−4|=x−4 dla x≥4
a) x<0
−x+4+1=x+5
−2x=0
x=0∉(−
∞,0) brak rozwiązań w tym przedziale
b) x∊<0,4)
−x+4+1=−x+5
5=5 każda liczba z tego przedziału spełnia równanie.
c)x≥4
x−4+1=−x+5
2x=8
x=4∊<4,
∞)
Odp. x∊<0,4>
2 sty 18:20