frf
Klauduśka;**: Przekatna prostokątu ma długość 6 cm i tworzy z jego bokiem kąt 60 stopni.oblicz obwód tego
prostokąta.
19 lis 20:23
ambrell:

d=a
√2
6=a
p{2} /*
√2
6
√2=2a
3
√2=a
Z zalezności trójkata o kątach 30,60,90
wynika, że:
b=x
d=2x
a=x
√3
Jeżeli d=2x , czyli 5=2x to x=2,5
x=b
Obwód:
Ob=2a+2b
Ob=6
√2+5
19 lis 20:30
HElp!!: Dziekuje
19 lis 20:32
ambrell: druga linijka*
6=a√2 /*√2
19 lis 20:32
HElp!!: oo czyli to jszcze nie koniec
19 lis 20:32
ambrell: Już koniec

wkradł mi się niewyjaśniony błąd
19 lis 20:34
HElp!!: heeh ok dzieki
19 lis 20:36
Godzio:
przykro mi ale to nie jest poprawne
2b=d
b=3
d√3=a
6√3=a
l=6+12√3
miedzy 90 a 60 jest "a", miedzy 90 a 30 jest "a√3" a przeciwprostokątna to "2a"
19 lis 20:37
Godzio:
przykro mi ale to nie jest poprawne
2b=d
b=3
d√3=a
6√3=a
l=6+12√3
miedzy 90 a 60 jest "a", miedzy 90 a 30 jest "a√3" a przeciwprostokątna to "2a"
19 lis 20:37
HElp!!: czyli pozostalo mi czekac na pomoc w pozostalych zadankach

19 lis 20:37
HElp!!: Godzio czyli co jest zle

19 lis 20:38
ambrell:

2a=6
a=3
a
√3=3
√3
Ob=6+6
√3
Drugi raz rozwiązałam
19 lis 20:49
Godzio: no machnalem sie

oczywiscie
a
√3 a nie d
√3
19 lis 20:53
ambrell: Ja się nie będę tłumaczyć nie znajomośćią wzorów bo to wstyd
19 lis 20:55
Godzio: nie wiem czy zauważywałaś ale tozpisałem co jest czym

a po za tym na poziomie szkoły średniej liczy się to z sin cos itd
19 lis 21:05
ambrell: Jak mam katy 60 i 30 lub 45 i 45(w prostokątnych trojkata) to zawsze bd rozwiazywać z tych
wzorów(poprstu mi tak łatwiej i szybciej). Chyba ze w poleceniu będzie podane aby użyć f−cji
tryg.
19 lis 21:09