Wyznacznik macierzy
chiara: Oblicz wyznacznik macierzy:
X=CT(B−1)TC2B2
dla B
|−1 3 9|
|0 1 −4|
|0 0 1|
i C
|−2 0 0|
|0 −1 0|
|0 0 −1|
Przepraszam za taki zapis ale nie wiem jak dodać macierze. Jest jakaś możliwość przekształcenia
równania na X czy po prostu musze wszystko po kolei liczyc? Proszę o pomoc :c
2 sty 17:11
chiara: Jest ktoś w stanie mi pomóc?
3 sty 13:09
Gray: detX = (detC)3detB=...
Dalej Ty.
3 sty 13:19
Gray: Wyznacznik macierzy trójkątnej to iloczyn wyrazów z przekątnej, czyli detB=..., detC=...
3 sty 13:20
chiara: Okok juz wszystko ogarnęłam

Dzięki za podpowiedź!
3 sty 13:42