Równania z funkcji kwadratowej
Johnyy: Prosiłbym o pomoc w wypisaniu samych założeń do obu zadań.
1 Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania
x2+(m−4)x−4m=0 jest cztery razy większa od sumy tych pierwiastków
2 Dla jakich wartości parametru m iloczyn i suma dwóch różnych pierwiastków równania
x2+(m+2)x+12m2− 32m+5=0 są liczbami przeciwnymi
2 sty 17:03
J:
1) Δ>0 i (x1)2 + (x2)2 = 4(x1 + x2)
2 sty 17:05
pigor: ....,
2) Δ ≥0 i x1x2 + (x1+x2) = 0
2 sty 17:08
J:
2) Δ > 0 i x1*x2 + (x1+x2) = 0
2 sty 17:09
J:
Δ = 0 wyklucza dwa różne pierwiastki ...
2 sty 17:11
pigor: ,..., jasne ; znikam nic tu po mnie
2 sty 17:13