geometria analityczna
jedrzej123: W zbiorze wszystkich środków okręgów zewnętrznie stycznych do okręgu o równaniu
x2+ y2 =4 i jednocześnie stycznych do prostej o równaniu 3x−4y−50=0 istnieje okrąg o
najmniejszym promieniu. Wyznacz jego równanie.
2 sty 16:55
Eta:

k: 3x−4y−50=0
o1 : x
2+y
2=4 , O(0,0) r
1=2
1/ środek S najmniejszego stycznego okręgu należy do
p ⊥k
| | 4 | | 4 | |
p: y= − |
| x to S(x, − |
| x) |
| | 3 | | 3 | |
| | |3*0−4*0−50| | |
2/Odległość "d" O od P ⇒ d= |
| = 10 |
| | √25 | |
to |OP|=2+2r=10 ⇒
r=4
| | 16 | | 4 | |
3/ |OS|= 2=r=6 ⇒ x2+ |
| x2= 62 ⇒ xS=...... i yS= − |
| x=.... |
| | 9 | | 3 | |
4/
o2 : ( x−x
S)
2+(y−y
S)
2= r
2 ⇒
o2 : .................
dokończ obliczenia...........
2 sty 18:37