Równanie
Ciekawskii : √1+x+√1−x= √x+2
2 sty 16:26
Eve: podnieś obie strony do kwadratu
2 sty 16:37
J:
zrób założenia ... potem dwukrotnie obie strony do kwadratu...
2 sty 16:38
pigor: ..., np. tak :
dziedzina równania: 1+x ≥0 i 1−x ≥0 i x+2 ≥0 ⇔
⇔ x ≥−1 i x≤−1 i x ≥−2 ⇔
−1≤ x≤ 1 ⇔ (*)
Dx = <−1;1>,
to
√1+x + √1−x = √x+2 /
2 ⇔ 1+x+1−x+
√x2−1 = x+2 ⇔
⇔
√x2−1= x i x ≥0 i x∊<−1;1> ⇒
x=0 − jedyne rozwiązanie.
2 sty 16:49
pigor: ..m o kurde zgubiłem 2 przy √x2−1 , wtedy inna sprawa dalej
2 sty 16:51
J:
√1 +
√1 = 1 + 1 = 2 ≠
√2 ...
2 sty 16:51
pigor: ..., przepraszam ...

przymuliłem w ostatniej linijce,
a więc
⇔ 1+x+1−x+
2√x2−1 = x+2 ⇔ 2
√x2−1=x /
2 ⇔
⇔ 4(x
2−1)= x
2 ⇔ 3x
2= 4 ⇔
√3|x|= 2 ⇔ |x|=
23√3 ,
stąd i z dziedziny (*) ⇒
x∊∅ − równanie nie ma rozwiązań R,
bo x= −
23√3 v x=
23√3 nie ∊ do D
x. ...
2 sty 17:04