prawdopodobienstwo
madzik: Na loterii jest 20 losów w tym 5 wygrywających. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród kupionych
10 losów będziemy mieli:
a) dwa losy wygrywające
czy w podpunkcie a)
|Ω|= (20 nad 10)=184756
|A|=(5 nad 2) x (15 nad 8) = 5850
dobrze to robię, bo wyniki wydaja mi się kosmiczne?
2 sty 15:48
J:
dobrze ..
2 sty 16:06
madzik: Do pudełka z losami dorzucono n pustych. Ile wynosi n, jesli prawdopodobienstwo, ze z dwóch
wylosowanych przynajmniej jeden jest pełny wynosi 9/29?
A jak tu bedzie wygląedało drzewko, bo nie moge do tego dojść?
2 sty 16:10
2 sty 16:13
madzik: A jak dalej to rozłożyć?
| | (20+n)! | |
= |
| =....? |
| | (18+n)!*2! | |
2 sty 16:52
J:
(20+n)! = (18+n)!*(19+n)*(20+n)
2 sty 17:01
madzik: Ja już nie wiem, nie wychodzi mi to całkowicie...
Jakieś dziwne liczby mi wychodzą, strasznie duże liczby i ułamkowa delta..
2 sty 20:04
madzik: dobrze jest chociaz to równanie?
2 sty 22:04