ciąg arytmetyczny
Go: Wykaz ktory z ciagow określonych wzorem ogolnym jest ciagiem arytmetycznym
a) an = 2/3n − √3/2
b) an = n2 − 2
c) an = (−1)n − n
d) an = 2/3n
Proszę o uzasadnienie
2 sty 15:41
jakubs: an+1−an =r
2 sty 15:43
Go: czyli mam podstawić za za n jakąś cyfre i sprawdzać

?
2 sty 15:44
jakubs: Zrobię pierwszy przykład:
| 2 | | √3 | | 2 | | √3 | | 2 | |
| (n+1)− |
| − |
| n+ |
| = |
| = r |
| 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
r jest stałe, zatem ten ciąg jest arytmetyczny.
2 sty 15:49
Go: ok, dzięki
2 sty 15:51