matma
mk: Wyznacz dziedzinę funkcji okreslonej wzorem
h(x) = ln(2sinx − 7sinx +3)
2 sty 15:27
mk: błąd w zapisie ..
h(x) = ln (2sin2 x −7sinx+3)
2 sty 15:28
Eve: na początek (....)>0
2 sty 15:29
razor: 2sin2x−7sinx+3 > 0
podstawienie sinx = t i t ∊ <−1,1>
2t2−7t+3 > 0
2 sty 15:29
mk: za sinx podstawiam pomocniczą 't' ? i obliczam z rownania kwadratowego ?
2 sty 15:30
mk: jak odczytac dziedzine z wykresu ? mozna zrobic to jakos by nie rysowac wykresu ?
2 sty 15:30
Eve: dokładnie tak
2 sty 15:31
Eve: jeśli masz wykres, to do dziedziny należą wszystkie x, dla których istnieje wartość y
wystarczy zrzutować wykres na oś OX
2 sty 15:32
mk: t2 wyszło 3 ,czyli sprzeczne z zalozeniem ,ze sin miesci sie w przedziale −1,1 domknięte
czyli z wykresu wynika,ze x=π/2 +2kπ ?
2 sty 16:11