wyznaczenie ekstremów i przedziałów monotoniczności
Marta: Witajcie mam problem z wyznaczeniem ekstremów lokalnych i przedziałów monotoniczności.
Mam taką funkcję f(x) = 1 − x3 x2 (w mianowniku jest x do 2 potęgi)
Policzyłam pochodną: f ' (x) = −(2 + x3)x3 (w mianowniku jest x do 3 potęgi)
Potem policzyłam:
f ' (x)=0 <=> x= −3√2
f ' (x) > 0 <=> x< −3√2
f ' (x) < 0 <=> x> −3√2
Dziedziną funkcji i pochodnej jest zbiór liczb rzeczywistych bez zera. Nie wiem jak teraz
narysować wykres pomocniczy na podstawie którego będę mogła odczytać ekstrema i przedziały
monotoniczności. Próbowałam rysować ale wątpię żeby to było dobrze. Wpisałam w wolframie alpha
wykres mojej funkcji, żeby móc jakoś od tyłu do tego podejść i wywnioskować jak powinien
wyglądać znak pochodnej ale też nie wiele z tego wyszło. Nie wiem co jest źle i jak powinnam w
tej sytuacji postąpić. Proszę o pomoc.
2 sty 15:04