Liczba
DropDead: Dodatnia liczba rzeczywista a spełnia warunek a2 = a +3. Wtedy:
a) a4 = 7a + 11
b) a3 = 4a + 3
c) a5 = 19a + 45
d) a4 = 7a2 − 9
kilka moze byc poprawnych.
2 sty 14:56
DropDead: .
2 sty 15:25
J:
podstawiaj i licz .. a4 = (a2)2 ... a3 = (a2 − 3)3 ... a5 = a2*a3 ..
2 sty 15:30
Gray: Albo a3 = a2a = (a+3)a = a2+3a = 4a+3 itp, itd.
2 sty 15:53
Maslanek: Ja chyba chętniej bym jednak policzył wartość a z równania i podstawiał. Równie bezboleśnie.
Nawet chyba bardziej
2 sty 16:36
Gray: To jest bardzo proste zadania, ale autor ma najwidoczniej jakieś lęki związane z pisaniem
rozwiązań. Wyznaczania a i sprawdzanie, które równanie spełnia nie jest, moim zdaniem,
najszczęśliwszym pomysłem (ze względu na postać równania).
Wiemy, że
a3 = 4a+3 ⇒ b) OK
Dalej
a4 = (a+3)2 = a2 +6a+9 = 7a+12 = 7(a2−3)+12 = 7a2 − 9 ⇒ d) OK i a) nie OK.
c) zostawiam dla autora.
2 sty 16:42