Geometria na płaszczyźnie
Dżepetto 18: Dany jest równoległobok ABCD w którym AC→ = [ 9,3 ] i AB→= [ 4,−2 ].
a) Oblicz pole tego równoległoboku
b)wyznacz współrzędne wszystkich wierzchołków równoległoboku, wiedząc, że punkt
| | 3 | | 1 | |
S = ( |
| , − |
| ) jest jego środkiem symetrii. |
| | 2 | | 2 | |
Niestety nie potrafię zrobić nawet a)
2 sty 14:46
Eve:

ten równoległobok składa się z 2 trójkątów
d(...)= wyznacznik wektoró
2 sty 15:13
Dżepetto 18: | | 1 | |
Zatem PABC = |
| |( −18 − 12)| = |−15| = 15 bo na d jest jeszcze nałożona wartość |
| | 2 | |
bezwzględna (|...| odnosiło się wartości bezwzględnej a nie do wyznacznika wektorów )?
a) P
ABCD = 2*15=30 j
2
Dziękuję Eve, połowa już za mną
2 sty 15:50
Eve: nmzc, szukam rozw dob
2 sty 16:02
Eve: AC→[9,3]⇒xc−xa=9 i yc−ya=3
S − środek symetrii, czyli xa+xc=−3 i ya+yc=1 ( z własności współrzędnych środka odcinka
dostajesz układ równań dla x i y rozwiąż oba otrzymasz współrzędne dla A i C
podobnie dla B i D
2 sty 16:16
Dżepetto 18: Eve a czy zamiast xa+xc = −3 i ya+yc= 1 nie powinno być xa+xc= 3 i ya+yc= −1?
S(1/2 xa+xc ; 1/2 ya+yc ) a w podanym w zadaniu S znaki "−" są odwrotnie.
3 sty 12:14
Dżepetto 18: Pomyliłaś odrobinkę znaki ale tak to pomysł dobry. Bardzo dziękuję za pomoc
3 sty 12:46