wyznaczyć wersor wskazujący kierunek
kika: wyznaczyć wersor v wskazujący kierunek w którym pochodna kierunkowa w punkcie (e,0) funkcji
f(x,y)=(y+1)x−ex ma wartość równą 0
mam
pochodną po x: (y+1)x*ln(y+1)−ex a to jest równe −ee
po y: x(y+1)x−1 równe e
no i mam (−ee,e)◯v=0
i od tego momentu mam problem. czy pochodne są źle policzone i dlatego nie chce wyjść, czy ja
źle liczę?
2 sty 14:26
Gray: Dlaczego nie chce wyjść? Weź dowolny wektor v spełniający równanie [−ee,e]ov=0, następnie
podziel go przez jego długość i gotowe.
2 sty 14:42
kika: v=[0,0]?
2 sty 14:59
Gray: Nie; ma być wersor (tj. wektor o długości jeden).
2 sty 15:00
kika: Nie wiem jaki wektor by to spełniał, zawsze był problem z wektorami i wersorami... chociaż z
góry odrzuce [1,0] i [0,1]
2 sty 15:18
Gray: Np. v=[e,ee]. Podziel go przez jego długość i masz odpowiedź.
2 sty 16:14