całka
asd: Całka:
Wyszedł mi taki wynik, mógłby ktoś sprawdzić ?
2 sty 14:15
J:
chyba nie ... =∫(x−2)1/2dx − 3∫(x−2)−1/2dx = .....
2 sty 14:23
asd: Kurde co jest nie tak ? Podstawienie t=√x−2 /()2 2tdt=dx
t2=x−2 x=t2+2
2 sty 14:26
J:
... masz dobrze ...
2 sty 14:35
J:
moje całkowanie ( bez podstawienia) daje ten sam wynik ...( ma być +3 , a nie −3 )
2 sty 14:36
asd: A mogę wiedzieć, jakim sposobem rozwiązujesz tego typu całki ?
2 sty 14:39
J:
| | 2 | |
mój wynik to: |
| (x−2)3/2 + 6(x−2)1/2 + C .... a to jest to samo... |
| | 3 | |
2 sty 14:40
J:
| | x−2 + 3 | | x−2 | |
= ∫ |
| dx = ∫ |
| dx + 3∫(x−2)1/2dx =
|
| | √x−2 | | (x−2)1/2 | |
∫(x−2)
1/2dx + 3∫(x−2)
−1/2dx
2 sty 14:44
asd: Ok, dziękuje
2 sty 14:52