1 | ||
∫ | dx | |
√−3x2+2x+1 |
1−t | ||
x = 2 | ||
t2+3 |
(1−t)t | ||
√−3x2+2x+1 = 2 | +1 | |
t2+3 |
2t−2t2+t2+3 | ||
√−3x2+2x+1 = | ||
t2+3 |
t2−2t−3 | ||
√−3x2+2x+1 = − | ||
t2+3 |
−1*(t2+3)−2t(1−t) | ||
dx = 2 | dt | |
(t2+3)2 |
−t2−3−2t+2t2 | ||
dx = 2 | dt | |
(t2+3)2 |
t2−2t−3 | ||
dx = 2 | dt | |
t2+3)2 |
1 | t2+3 | t2−2t−3 | ||||
∫ | dx = ∫(− | )*(2 | )dt | |||
√−3x2+2x+1 | t2−2t−3 | t2+3)2 |
1 | 1 | |||
∫ | dx =−2∫ | dt | ||
√−3x2+2x+1 | t2+3 |
1 | 2 | 1 | |||||||||||||
∫ | dx =− | ∫ | dt | ||||||||||||
√−3x2+2x+1 | 3 |
|
1 | 2 | 1 | |||||||||||||
∫ | dx =− | ∫ | dt | ||||||||||||
√−3x2+2x+1 | 3 |
|
1 | 2√3 |
| |||||||||||||
∫ | dx =− | ∫ | dt | ||||||||||||
√−3x2+2x+1 | 3 |
|
1 | 2√3 | t | ||||
∫ | dx =− | arctg( | )+C | |||
√−3x2+2x+1 | 3 | √3 |
1 | 2√3 | t | ||||
∫ | dx =− | arctg( | )+C | |||
√−3x2+2x+1 | 3 | √3 |
√−3x2+2x+1 − 1 | ||
t = | ||
x |
1 | 2√3 | √−3x2+2x+1 − 1 | ||||
∫ | dx =− | arctg( | )+C | |||
√−3x2+2x+1 | 3 | √3x |
1 | 2√3 | 1 − √−3x2+2x+1 | ||||
∫ | dx = | arctg( | )+C | |||
√−3x2+2x+1 | 3 | √3x |
2 | 1 | |||
−3x2+2x+1 = −3(x2− | x− | ) | ||
3 | 3 |
2 | 1 | 1 | 1 | |||||
−3x2+2x+1 = −3(x2− | x + | − | − | ) | ||||
3 | 9 | 9 | 3 |
4 | 1 | |||
−3x2+2x+1 = | − 3(x− | )2 | ||
3 | 3 |
1 | 1 | |||
∫ | dx = ∫ | dx | ||
√−3x2+2x+1 | √4/3−3(x−1/3)2 |
2 | ||
√3(x−1/3) = | t | |
√3 |
2 | ||
√3dx = | dt | |
√3 |
2 | ||
dx = | dt | |
3 |
1 | 2 | 1 | ||||
∫ | dx = | ∫ | dt | |||
√−3x2+2x+1 | 3 | √4/3−4/3t2 |
1 | 2 | √3 | 1 | ||||
∫ | dx = | ∫ | dt | ||||
√−3x2+2x+1 | 3 | 2 | √1−t2 |
1 | √3 | 1 | ||||
∫ | dx = | ∫ | dt | |||
√−3x2+2x+1 | 3 | √1−t2 |
1 | √3 | |||
∫ | dx = | arcsin()+C | ||
√−3x2+2x+1 | 3 |
2 | ||
√3(x−1/3) = | t | |
√3 |
√3 | |
√3(x−1/3) = t | |
2 |
1 | |
(3x−1) = t | |
2 |
1 | √3 | 3x−1 | ||||
∫ | dx = | arcsin( | )+C | |||
√−3x2+2x+1 | 3 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |