Ciągi
cinki: Ciąg an powstaje wg wzoru: a1=2, a2=2+5, a3=2+5+8. Jaka jest największa liczba
czterocyfrowa która jest wyrazem tego ciągu?
2 sty 12:55
Gray: ?
2 sty 13:03
cinki: ?
2 sty 13:06
2 sty 13:09
Gray: *Jakiś potwór znowu zjada kreski ułamkowe...
2 sty 13:10
Gray: Przestraszył się mnie i zwrócił
2 sty 13:10
Eta:
O kurczę .... źle przeczytałam treść zadania sorry
2 sty 13:10
Gray: Pozostaje do wyznaczenia największa liczba n spełniająca nierówność an<10000, czyli nic innego
jak prosta nierówność kwadratowa.
2 sty 13:16
cinki: A czy mógłbym liczyć na rozwiązanie tego ?
2 sty 15:20
Gray: Wyjątkowo rozwiążę:
a
n<10000 ⇔ 4n + 3n(n−1)<20000 ⇔ 3n
2 + n − 20000<0
△=240001,
√Δ≈489,90 ⇒
| | −1−489,90 | |
n1≈ |
| = −81,483 |
| | 6 | |
Stąd, największa liczba n spełniająca warunki zadania to n=81.
Sprawdzenie:
a
81 = 9882
a
82=10127
Odpowiedź:
9882
2 sty 16:12
cinki: | | 4+(n−1)3 | |
A czy mógłbyś mi powiedzieć dlaczego akurat to an to an= |
| ? |
| | 2 | |
2 sty 17:17
Eta:
a
n=S
n , S
n −− ciągu arytmetycznego , a
1=2 r= 3 ,
| | 2a1+(n−1)*r | |
Sn= |
| *n =......... |
| | 2 | |
2 sty 17:43
cinki: a1=2 a2=2+5=7 a3=2+5+8=15 <−−to chyba nie jest ciag arytmetyczny
2 sty 18:51
Gray: 2,5,8,... − to jest ciąg arytmetyczny. Ciąg, który tu masz, tj. a
n, to ciąg, którego n−ty
wyraz jest sumą n początkowych wyrazów tego pierwszego ciągu arytmetycznego. Stąd i ze wzoru
na sumę ciągu arytmetycznego, mamy:
To daje wzór z 13:09.
2 sty 21:49
cinki: Faktyczne. Przepraszam za zamieszanie i jednocześnie dziękuję za poświęcony mi czas na
wyjaśnienie
2 sty 22:10