Rozwiąż równanie.
Justyna: Rozwiąż równanie:
a)1−sin2x/2=1,
b)√2cosx/2=1
c)sin(2x−π/3)=−1
d)2cos(3x−π/2)=−1
e)|1−√2sinx|=2
f)|2sin3x−3|=4
Bardzo proszę o pomoc.
2 sty 12:04
Kaja: sinx=0
x=kπ, gdzie k∊C
2 sty 12:27
Kaja: | | x | | π | | x | | π | |
|
| = |
| +2kπ lub |
| =− |
| +2kπ, gdzie k∊C |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | π | | π | |
x= |
| +4kπ lub x=− |
| +4kπ, gdzie k∊C |
| | 2 | | 2 | |
2 sty 12:30
Gray: Ad. f)
|2sin3x−3| = 3−2sin3x = 4 ⇔ 2sin3x = −1 ⇔ sin3x = −sinπ/6 ⇔ 3x = −π/6 + 2kπ lub 3x = π−π/6 +
2kπ ⇔ x=... lub x=....
Uzupełnij kropki samodzielnie.
2 sty 13:07
J:
Witaj
Gray ...

... a nie: 3x = −π/6 +2kπ lub 3x = π + π/6 + 2kπ ..?
2 sty 13:11
Kaja: J ma rację
2 sty 13:28
Gray: Cześć J, Kaja ma rację.
2 sty 13:41