Kombinatoryka
Paulina: Rzucamy dwa razy symetryczną, sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,
że:
a) co najwyżej raz wypadła "szóstka"
b) liczba parzysta oczek nie wypadła w żadnym rzucie
c) co najmniej w jednym rzucie wypadła liczba oczek nie mniejsza niż 5.
Prosiłabym o wytłumaczenie mi tego, bo nie mam pojęcia nawet jak się za to zabrać.
2 sty 12:02
Kaja: Najpierw wyznaczamy Ω, czyli zbiór wszystkich możliwych wyników jakie można otrzymać rzucając
dwukrotnie kostką:
Ω={(1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),(2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(2,5),(2,6),(
3,1),(3,2),(3,3),(3,4),(3,5),(3,6),(4,1),(4,2),(4,3),(4,4),(4,5),(4,6),(5,1)
,(5,2),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),(6,1),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)}
taka para (1,2) oznacza, że w pierwszym rzucie na kostce wypadło 1 a w drugim 2.
|Ω|=36 (jest to ilość elementów Ω, czyli ilość par ( , ))
a) A − co najwyżej raz wypadła szóstka
zatem A={(1,6), (2,6), (3,6), (4,6), (5,6), (6,6),(6,1),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5)}
|A|=11 (ilość elementów A)
2 sty 12:09
Kaja: spróbuj sama zrobić b i c. Ω w dla każdego z tych podpunktów będzie taka sama.
2 sty 12:10
Paulina: Też tak liczyłam, jednak rozwiązaniem tego podpunktu jest ułamek: 35/36...
2 sty 12:13
Kaja: ach, to co najwyżej raz miała wypaść szóstka, czyli albo w ogóle albo raz
2 sty 12:18
Kaja: popraw sobie to ma być:
A={(1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),(2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(2,5),(2,6),(
3,1),(3,2),(3,3),(3,4),(3,5),(3,6),(4,1),(4,2),(4,3),(4,4),(4,5),(4,6),(5,1)
,(5,2),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),(6,1),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5)}
|A|=35
2 sty 12:19
Paulina: A no tak!

Teraz się zgadza. Dziękuję za pomoc!
2 sty 12:20