Funkcja liniowa
DropDead: Liczby a i b są liczbami całkowitymi. Wykresy funkcji y = 6x + b i y = ax + 3 przecinają się w
tym samym punkcie na osi OX. Ile różnych wartości może przyjmować suma a + b?
2 sty 11:53
Kaja: skoro przecinaja się na osi OX to współrzędna y tego punktu wynosi 0. zatem:
6x+b=0 i ax+3=0
6x=−b
−ab+18=0
ab=18
i teraz spróbuj pomyśleć jakie liczby całkowite możesz podstawić za a i b żeby ich iloczyn
wynosił 18
2 sty 12:02
Kaja: a następnie przy wyznaczonych wartościach a i b policz ich sumę
2 sty 12:03
5-latek: 2*9
3*6
Witaj

czy mialas inny nick bo nie bylo Cie na forum ?
2 sty 12:08
Kaja: Witaj 5−latku. Nie miałam innego nicka. Po prostu miałam dużo pracy i żadko bywałam na forum
2 sty 12:21
Kaja: chyba także 1*18, −1*(−18), (−2)*(−9), (−3)*(−6), i oczywiście na odwrót
2 sty 12:23
5-latek: To wszystkiego dobreo w Nowym Roku Ci zycze
2 sty 12:26
Kaja: Dziękuję. Ja Tobie również
2 sty 12:31
Maslanek: Prostokąt o ujemnych bokach? Chyba nie
2 sty 12:32
Maslanek: To nie to zadanie xDD
2 sty 12:32
Maslanek: Głupio sformułowane jest to zadanie tak swoją drogą

Wykresy funkcji f(x, b), g(x, a) przecinają się w tym samym punkcie na osi OX.
Brzmi tak jakbym to rodzina takich funkcji o współczynniku b i a przecinały się zawsze w tym
samym punkcie
2 sty 12:34