F. trygonometryczne
AAAA: Wyrażenie (sin15 + cos15)
2 można zapisać w postaci
1 + 2sin15 * cos15
PYTANIE: JAK DO TEGO DOJŚĆ

?
2 sty 11:52
yrrah: (sin15 + cos15)2 =sin152+2sin15cos15 + cos152=sin152+cos152+2sin15cos15=1 + 2sin15cos15
2 sty 11:57
Kaja: można skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia:
sin215+2sin15*cos15+cos215=sin215+cos215+2sin15*cos15=1+2sin15*cos15
2 sty 11:57
Gray: Dlaczego nie pociągnąć tego dalej?
2 sty 12:07
5-latek: | | √3−1 | | √3+1 | | 2 | |
=1+2* |
| * |
| = 1+2* |
| = 1,5 |
| | 2√2 | | 2√2 | | 8 | |
2 sty 12:24
Maslanek: Naprawdę musicie podstawiać jakieś dziwne wartości dla kątów?
Nie wystarczy po prostu powiedzieć, że 2sin15cos15=sin30?
2 sty 12:26
AAAA: dzięki
2 sty 12:27
Gray: "Pociągnąć dalej" tzn. napisać: ... = 1+sin30. I tu koniec (nie jest prawdą, że sin30 = 0,5).
2 sty 12:29
5-latek: Czesc
Maslanek 
Wtedy kiedy ja zdawalem mature takie wartosci jak te(i inne ) trzeba bylo znac na pamiec

Dzisiaj skorzystalem z tablic (juz pamiec nie ta )
2 sty 12:33
PW: Jak by nie było, Gray ma rację. Nie mamy do czynienia z wartościami funkcji dla 15°,
ale dla 15 − to jednak nie to samo. Nie bądźmy bardziej przewidujący niż autor wpisu, on
nie mówił o stopniach.
2 sty 12:38
5-latek: Czesc
PW 
Wsystkiego dobrego w Nowym Roku

Zawsze sie na tym lapie teraz
2 sty 12:41
Maslanek: Wszystkiego najlepszego wszystkim Wam

Ja to bym umierał ze strachu, gdybym musiał znać takie wartości

Tak naprawdę, jesli bym ich
nie wykorzystywał, to uznałbym za zbędne
2 sty 12:51