Rachunek różniczkowy
Blue: | | 1 | |
zad.1 Udowodnij, że dla m≥ |
| funkcja f(x) = x3 −x2+mx−1 jest rosnąca w zbiorze liczb |
| | 3 | |
rzeczywistych.
http://i59.tinypic.com/nfsayx.jpg
| | 4 | |
zad.2 Udowodnij, że funkcja f(x) = x2 +4 + |
| dla x≠0 przyjmuje wartości niemniejsze od |
| | x2 | |
8.
http://i59.tinypic.com/2wq8xw7.jpg
zad.3 Uzasadnij, że równanie x
3 −x
2 −5x+3 = 0 ma trzy pierwiastki rzeczywiste.
http://i57.tinypic.com/120p34g.jpg
Może tak być udowodnione

Wiem, że w tym 3 tak średnio, ale na końcu podałam argumenty dla
których są wartości dodatnie i ujemne, więc to powinno wystarczyć, chyba.
2 sty 11:38
Gray: Odnośnie rozwiązania zad. 3 (do którego masz wątpliwości) − ocierasz się o ideał rozwiązania

Ja dałbym Ci za to 100%.
2 sty 11:59
kacper:
Uzasadnienie pierwszego mnie nie przekonuje
2 sty 12:06
Gray: Ad. 2. Aby uzasadnienie było kompletne, powinnaś zbadać jeszcze jak się funkcja zachowuje na
krańcach dziedziny tj. w nieskończonościach oraz w 0.
2 sty 12:27
kacper:
Zadanie 2 już kiedyś robiłaś chyba
2 sty 12:39
Maslanek: Do zadania 3 jeszcze istotną informacją byłoby to, że funkcja jest ciągła oraz policzenie
granicy w −
∞.
Nie ma wyjaśnienia, że przed x=−1 funkcja przyjmuje wartości ujemne. Spójrz np. na wykres
2 sty 12:45
Maslanek:

Spodziewam się, że w liceum nie mówi się o twierdzeniu Darboux, ale narysuję Ci pewien rysunek,
który pokazuje, że nie zawsze, jeżeli funkcja przyjmuje wartość ujemną i dodatnią, to przyjmie
też 0

. Wystarczy nieciągłość w punkcie.
Funkcja jest oczywiście ściśle rosnąca i okreslona na zbiorze liczb rzeczywistych
2 sty 12:49
Maslanek: Co więcej przyjmuje wartości ujemne i dodatnie
2 sty 12:49
Gray: "Nie ma wyjaśnienia, że przed x=−1 funkcja przyjmuje wartości ujemne.". Jest.
2 sty 12:50
Maslanek: Aha. Na końcu

Spoko

Przyzwyczaiłem się do uporządkowanych zapisów
2 sty 12:52
kacper:
Zadanie 2
| | 4 | |
Z nierówności AM−GM dla składników x2 oraz |
| mamy |
| | x2 | |
Zatem
c.n.u
Korzystaj z prostych rozwiązań
Blue
2 sty 13:03
kacper:
Maślanek w podstawie programowej jest zapis "własności funkcji ciągłych". Jak najbardziej
ja będę uczniów uczył własności Darboux.
2 sty 13:04
Saizou :
Kacper łatwiej nauczyć się schematu pochodnych niż kombinować ze średnimi
2 sty 13:06
Maslanek: Przynajmniej samych faktów związanych z funkcjami ciągłymi. Właśnie, żeby to nie był schemat
odwalany bezmyślnie, tylko z pewną świadomością

Saizou, ja własności średnich nie ogarniam

Nigdy nie robiłem zadań z własności

Czasami na
pewno dałoby się prościej, ale i tak można
2 sty 13:12
Blue: O jejku, nie spodziewałam się tylu odpowiedzi tak z rana ^^ Dzięki.
Ale co Wam nie pasuje w 1 zadaniu?
2 sty 14:10
Blue: Kacper, 2 zadanie kiedyś robiłam podobne, ale nie takie samo
2 sty 14:20
Blue: A w tym 2 co jeszcze dopisać, jeśli chcę to rozwiązać z pomocą pochodnej, a nie średnimi ?
2 sty 14:27
2 sty 14:30
Kacper:
Gray ci podał co trzeba zarobić

Bo może się okazać, że funkcja ma minimum lokalne równe 8, ale to cały czas minimum lokalne.
Nas interesuje wartość najmniejsza (minimum globalne).
2 sty 14:32
Kacper:
razor 
Twoje rozwiązanie najprostsze
2 sty 14:33
Blue: Racja razora najprostsze, ale ja chcę pochodną

Czyli mam liczyć granice, czy co?
2 sty 15:06
Kacper:
Czytałaś co napisał Gray?
2 sty 15:25
Blue: aa, już chyba wiem, po prostu ta funkcja jest malejąca dla x∊(−∞,
√2> i rosnąca dla
x∊<
√2,∞) to wystarczy
2 sty 15:25
Blue: no i z wykluczeniem 0, bo nie należy do D
2 sty 15:29
Maslanek: Trzeba policzyć jeszcze granice w −∞, +∞, 0−, 0+. Wtedy jest komplet
2 sty 15:43
Blue: Czyli te granice w nieskończoności wynoszą nieskończoność? i granica w )
+ i )
− = ∞

i
jeszcze napisać o tej monotoniczności i to wystarczy?
2 sty 16:11
Blue: granica w 0+ i 0− =∞ *?
2 sty 16:12
Maslanek: Tak. Wystarczy policzyć wartości funkcji (lub granice) w nieskończonościach, punktach
nieciągłości, punktach stacjonarnych.
Przynajmniej tych prostych. Tak się zastanawiam, czy wszystkich

Ale chyba tak
2 sty 16:34
Blue: a dobrze mam te granice policzone? Bo nie jestem już pewna czy to tak się liczyło xd
2 sty 17:27
Blue: Czyli te granice to będzie wszędzie nieskończoność?
2 sty 18:48