matematykaszkolna.pl
Rachunek różniczkowy Blue:
 1 
zad.1 Udowodnij, że dla m≥

funkcja f(x) = x3 −x2+mx−1 jest rosnąca w zbiorze liczb
 3 
rzeczywistych. http://i59.tinypic.com/nfsayx.jpg
 4 
zad.2 Udowodnij, że funkcja f(x) = x2 +4 +

dla x≠0 przyjmuje wartości niemniejsze od
 x2 
8. http://i59.tinypic.com/2wq8xw7.jpg zad.3 Uzasadnij, że równanie x3 −x2 −5x+3 = 0 ma trzy pierwiastki rzeczywiste. http://i57.tinypic.com/120p34g.jpg Może tak być udowodnione Wiem, że w tym 3 tak średnio, ale na końcu podałam argumenty dla których są wartości dodatnie i ujemne, więc to powinno wystarczyć, chyba.emotka
2 sty 11:38
Gray: Odnośnie rozwiązania zad. 3 (do którego masz wątpliwości) − ocierasz się o ideał rozwiązania emotka Ja dałbym Ci za to 100%.
2 sty 11:59
kacper: Uzasadnienie pierwszego mnie nie przekonuje emotka
2 sty 12:06
Gray: Ad. 2. Aby uzasadnienie było kompletne, powinnaś zbadać jeszcze jak się funkcja zachowuje na krańcach dziedziny tj. w nieskończonościach oraz w 0.
2 sty 12:27
kacper: Zadanie 2 już kiedyś robiłaś chyba emotka
2 sty 12:39
Maslanek: Do zadania 3 jeszcze istotną informacją byłoby to, że funkcja jest ciągła oraz policzenie granicy w −. Nie ma wyjaśnienia, że przed x=−1 funkcja przyjmuje wartości ujemne. Spójrz np. na wykres
 1 
funkcji

.
 1+x2 
2 sty 12:45
Maslanek: rysunekSpodziewam się, że w liceum nie mówi się o twierdzeniu Darboux, ale narysuję Ci pewien rysunek, który pokazuje, że nie zawsze, jeżeli funkcja przyjmuje wartość ujemną i dodatnią, to przyjmie też 0 emotka. Wystarczy nieciągłość w punkcie. Funkcja jest oczywiście ściśle rosnąca i okreslona na zbiorze liczb rzeczywistych emotka
2 sty 12:49
Maslanek: Co więcej przyjmuje wartości ujemne i dodatnie emotka
2 sty 12:49
Gray: "Nie ma wyjaśnienia, że przed x=−1 funkcja przyjmuje wartości ujemne.". Jest.
2 sty 12:50
Maslanek: Aha. Na końcu Spoko Przyzwyczaiłem się do uporządkowanych zapisów emotka
2 sty 12:52
kacper: Zadanie 2
 4 
Z nierówności AM−GM dla składników x2 oraz

mamy
 x2 
 4 
x2+

x2 
 4 

x2*

≥2
2 x2 
Zatem
 4 
x2+

≥4
 x2 
 4 
f(x)=x2+4+

≥4+4≥8
 x2 
c.n.u Korzystaj z prostych rozwiązań Blue emotka
2 sty 13:03
kacper: Maślanek w podstawie programowej jest zapis "własności funkcji ciągłych". Jak najbardziej ja będę uczniów uczył własności Darboux.
2 sty 13:04
Saizou : Kacper łatwiej nauczyć się schematu pochodnych niż kombinować ze średnimi
2 sty 13:06
Maslanek: Przynajmniej samych faktów związanych z funkcjami ciągłymi. Właśnie, żeby to nie był schemat odwalany bezmyślnie, tylko z pewną świadomością emotka Saizou, ja własności średnich nie ogarniam Nigdy nie robiłem zadań z własności Czasami na pewno dałoby się prościej, ale i tak można
2 sty 13:12
Blue: O jejku, nie spodziewałam się tylu odpowiedzi tak z rana ^^ Dzięki. Ale co Wam nie pasuje w 1 zadaniu?emotka
2 sty 14:10
Blue: Kacper, 2 zadanie kiedyś robiłam podobne, ale nie takie samoemotka
2 sty 14:20
Blue: A w tym 2 co jeszcze dopisać, jeśli chcę to rozwiązać z pomocą pochodnej, a nie średnimi ?emotka
2 sty 14:27
razor:
 4 
x2+

+4≥8
 x2 
 4 
x2−4+

≥ 0
 x2 
 2 
(x−

)2 ≥ 0
 x 
2 sty 14:30
Kacper: Gray ci podał co trzeba zarobić emotka Bo może się okazać, że funkcja ma minimum lokalne równe 8, ale to cały czas minimum lokalne. Nas interesuje wartość najmniejsza (minimum globalne).
2 sty 14:32
Kacper: razor emotka Twoje rozwiązanie najprostsze emotka
2 sty 14:33
Blue: Racja razora najprostsze, ale ja chcę pochodną emotka Czyli mam liczyć granice, czy co?
2 sty 15:06
Kacper: Czytałaś co napisał Gray?
2 sty 15:25
Blue: aa, już chyba wiem, po prostu ta funkcja jest malejąca dla x∊(−∞, 2> i rosnąca dla x∊<2,∞) to wystarczy emotka
2 sty 15:25
Blue: no i z wykluczeniem 0, bo nie należy do Demotka
2 sty 15:29
Maslanek: Trzeba policzyć jeszcze granice w −, +, 0, 0+. Wtedy jest komplet
2 sty 15:43
Blue: Czyli te granice w nieskończoności wynoszą nieskończoność? i granica w )+ i ) = ∞ i jeszcze napisać o tej monotoniczności i to wystarczy?
2 sty 16:11
Blue: granica w 0+ i 0 =∞ *?
2 sty 16:12
Maslanek: Tak. Wystarczy policzyć wartości funkcji (lub granice) w nieskończonościach, punktach nieciągłości, punktach stacjonarnych. Przynajmniej tych prostych. Tak się zastanawiam, czy wszystkich Ale chyba tak
2 sty 16:34
Blue: a dobrze mam te granice policzone? Bo nie jestem już pewna czy to tak się liczyło xd
2 sty 17:27
Blue: Czyli te granice to będzie wszędzie nieskończoność?
2 sty 18:48