Równania
Ziutek: Siemka , mógłby ktoś sprawdzić czy podane równanie dobrze zrobiłem

?
2sin(2x+π/3)=−
√3
2sin(2x+π/3)=−π/6 /:2
sin(2x+π/3)=−π/12
2x+π/3=−π/12+kπ
2x=−π/3−π/12+kπ
2x=−5π/12+kπ /:2
x=−5π/24+kπ/2
2 sty 11:37
Gray: Żle; od drugiej linii.
2 sty 12:01
Ziutek: tzn ?
2 sty 12:19
PW: | | π | |
Dzieliłeś −√3 przez 2, a wynik podałeś − |
| , jest to zwyczajne oszustwo  |
| | 6 | |
Dalsze wnioskowanie też zresztą złe − skąd kπ, jeżeli okresem funkcji jest 2π?
2 sty 12:30
Gray: | | √3 | |
2sin(2x+π/3)=−√3 ⇔ sin(2x+π/3)=− |
| ⇔ sin(2x+π/3) = sin(−π/3) ⇔ ... dalej Ty |
| | 2 | |
2 sty 12:39
Ziutek: 2x+π/3=−π/3+2kπ
2x=−2π/3+2kπ/2
x=−2π/6+2kπ
x=−π/3+2kπ ?
2 sty 13:05
J:
sinα = sinβ ⇔ α = β + 2kπ lub α = π − β + 2kπ
2 sty 13:18
Gray: Źle (jak Ty dzielisz przez 2? Co z 2kπ?). I gdzie reszta rozwiązań?
2 sty 13:18
PW: − tak to trudno podzielić stronami przez 2?
To będzie i tak dopiero połowa rozwiazań.
Jeżeli
sinα = sinβ,
to wniosek α = β + 2kπ jest niepełny (jeszcze inne relacje między α i β są prawdziwe, wystarczy
narysować wykres).
2 sty 13:18
Ziutek: czyli wyjdzie x=−π/3+kπ + dalsza część rozwiązań ?
2 sty 19:12