matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:0
matmaaa!:
w trojkącie ABC punkt M jest srodkiem odc BC. dł boku AB jest równa 4, dł boku AC jest równa 8 i dł odc AM wynosi 3. oblicz dł boku BC tego trójkata.
2 sty 10:50
daras:
https://matematykaszkolna.pl/strona/495.html
skorzystaj z ostatniej własności
2 sty 12:41
Eta:
cosβ= −cosα Z tw. kosinusów: 4
2
=a
2
+3
2
−2*a*3*cosα 8
2
=a
2
+3
2
+2*a*3cosα +−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 80=2a
2
+18 ⇒ a=.......... to |BC|=2a=.........
1
lub z gotowego wzoru : s=
√
2*4
2
+2*8
2
−a
2
, s=3 ⇒ a=...... , |BC|=2a=....
2
2 sty 13:40