Z
góry dziękuję
a)3tg(π/4−x)=√3
b)sinx+sin5x=sin3x
| π | √3 | |||
tg( | − x) = | . | ||
| 4 | 3 |
| √3 | π | |||
= tg | , | |||
| 3 | 6 |
| π | π | |||
tg( | − x) = tg | , | ||
| 4 | 6 |
| π | π | π | ||||
= | − x + | + kπ, k∊C | ||||
| 6 | 4 | 6 |
| π | π | |||
x = | − | + kπ | ||
| 4 | 6 |
| π | ||
x = | + kπ, , k∊C | |
| 12 |
| π | ||
Poprawka: w 3. wierszu od dołu niepotrzebne | po prawej stronie, wiersz ten ma mieć | |
| 6 |
| π | π | |||
= | − x + kπ, , k∊C | |||
| 6 | 4 |
! A mógłbyś mi pokazać jak zrobić przykład b) ?
| 5x+x | 5x−x | |||
sin5x+sinx = 2sin | cos | = 2sin3xcos2x, | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
sin3x = 0 ∨ cos2x = | , | |
| 2 |
| π | ||
(1) x = k | , k∊C. | |
| 3 |
| 1 | ||
Równanie cos2x = | jest również podstawowym typem równania trygonometrycznego | |
| 2 |
| π | ||
cos2x = cos | ||
| 3 |
| 1 | ||
(to wiemy z gimnazjum, że cos60° = | ). | |
| 2 |
| π | π | |||
2x = | + 2kπ, k∊C ∨ 2x = − | = 2nπ, n∊C | ||
| 3 | 3 |
| π | π | |||
dla | i dla − | . | ||
| 3 | 3 |
| π | π | |||
(2) x = | + kπ ∨ x = − | + nπ, k,n∊C. | ||
| 6 | 6 |