pochodna funkcji z definicji
Daemonti: prosiłbym o pomoc z takowym zadaniem: obliczyć pochodną z definicji sin√x przy xo=4
2 sty 09:13
2 sty 12:25
Gray: | sin√4+h − sin2 | | | | √4+h−2 | | √4+h+2 | | 2sin |
| cos |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
| = |
| = |
| h | | h | |
| | | | √4+h − 2 | | √4+h+2 | |
= |
| |
| cos |
| = |
| | | | h | | 2 | |
| | | | 4+h−4 | | √4+h+2 | |
= |
| |
| cos |
| = |
| | | | h(√4+h+2) | | 2 | |
| | | | 1 | | √4+h+2 | | 1 | |
= |
| |
| cos |
| → 1 * |
| * cos2 |
| | | | √4+h+2 | | 2 | | 4 | |
2 sty 13:57