Oblicz granice funkcji.
sandra: Witam. Zwracam się do Was z prośbą o rozwiązanie poniższych granic funkcji:
1) lim x→1 sin
2 (x−1)/ x
2−1
2) lim x→0
√x2+1−
√x+1/1−
√x+1
3) lim x→+
∞ (1+
√x/1+2
√x)
x
Wyniki powinny wyjść następujące:
1) 0
2) 1
3) 0
Proszę o pomoc
2 sty 08:56
Hajtowy:
w 2 masz bardzo ładne mnożenie przez sprzężenie

o ile to wygląda tak jak myślę...
2 sty 10:31
Gray: Nikt?
| | sin2(x−1) | | sin2(x−1) | | x−1 | |
Ad. 1) |
| = |
| |
| = |
| | x2−1 | | (x−1)2 | | x+1 | |
| | sin(x−1) | | x−1 | |
= ( |
| )2 |
| → 1 * 0 = 0 |
| | x−1 | | x+1 | |
Do drugiego masz wskazówkę.
Ad. 3) Można skorzystać z granicy z e, ale można i tak:
| | 1+√x | | 0,5√x+√x | | 3 | | √x | |
0≤ |
| ≤ |
| = |
| |
| = |
| | 1+2√x | | 1+2√x | | 2 | | 1+2√x | |
| | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
= |
| |
| ≤ |
| |
| = |
| |
| | 2 | | 1/√x + 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1+√x | |
Stąd 0≤ ( |
| )x ≤ (3/4)x, ale (3/4)x → 0 zatem z tw. o trzech funkcjach |
| | 1+2√x | |
Koniec.
2 sty 12:17
sandra: Dziękuję Hajtowy i Gray

W drugim napotykam na problem taki, że licząc:
lim x→0
√x2−
√x+1/1−
√x+1 robię ze wzoru a−b= a
2−b
2/a+b i zatrzymuję się na etapie
x
2−x/
√x2+
√x+1* 1+
√x+1/−x
Co dalej zrobić?
2 sty 13:18
sandra: Trzeci przykład wolałabym z e, bo nie miałam takiej metody jak powyżej. A licząc z e zatrzymuję
się na etapie: e lim x→+∞ −√x*x/1+2 √x. Co dalej?
2 sty 13:24
Gray: Napisz to Twoje rozwiązanie.
2 sty 13:44
sandra: 2) √x2+1−√x+1/1−√x+1= ze wzroru a−b=a2−b2/a+b czyli =
(√x2+1)2−(√x+1)2/√x2+1+√x+1 * 1+ √x+1/ 12− (√x+1)2= x2+1−x−1/
√x2+1+√x+1 * 1+ √x+1/ 1−x−1= x2−x/ √x2+1+√x+1 * 1+√x+1/−x= x(x−1)/
√x2+1+√x+1 * 1+√x+1/−x (x się skracają) zostaje = x−1/√x2+1+√x+1 * 1+√x+1/ −1 co
dalej?
2 sty 14:18
sandra: 3) 1+√x/1+2√x= 1+2√x−√x/1+2√x= 1+2√x/1+2√x + −√x/1+2√x= (1+
1/1+2√x/−√x) do potęgi (1+2√x/−√x) do potęgi (−√x/1+2√x*x)= e lim x→+∞
−√x*x/1+2√x co dalej?
2 sty 14:27
razor: | 1+√x | | 1 | | 1+√x | | 1 | |
| dąży do |
| więc ( |
| )x → [( |
| )∞] = 0 |
| 1+2√x | | 2 | | 1+2√x | | 2 | |
2 sty 14:32
sandra: Ale czy tak można zrobić w granicach funkcji? W graniach ciągów tak, ale tutaj nie jestem
pewna.
2 sty 15:01
sandra: Proszę o pomoc.
4 sty 17:36
Gray: Tak, można.
4 sty 17:40
sandra: Jeżeli chcę zrobić z e jak powyżej 3) przykład oraz 2) ze wzoru który podałam, co dalej zrobić
by uzyskać wyniki odpowiednio dla przykładów 0 i 1?
4 sty 17:43