Symbol nieoznaczony
ll: Mam do policzenia limsup i liminf ciągu an=(cosnπ)n
Wybieram podciąg a2n=(cos2nπ)2n=12n czy mogę napisać, że limsup=1?
Wiem, że generalnie jak jest 1∞, to trzeba przekształcać ( chociażby przykład z (1+1/n)n),
ale czy obowiązuje to również, gdy ta 1 jest 1 dla każdego wyrazu, a nie jest tylko granicą,
której ciąg nigdy nie osiąga? Jeśli nie mogę tak napisać, to bardzo proszę o rozwiązanie tego
przykładu.
2 sty 01:53
Janek191:
a1 = (cos π)1 = ( −1)1 = − 1
a2 = ( cos 2π )2 = 12 = 1
a3 = ( cos 3π)3 = ( − 1)3 = − 1
a4 = ( cxos 4π)4 = 14 = 1
itd.
więc
limsup an = 1 , liminf an = − 1
2 sty 06:40