.
asdf: Arytmetyka modularna:
da się policzyć jakoś k?
70
k ≡ 1 mod 130
2 sty 01:20
niechciany: k = 0 działa
dla k ≥ 1 liczba 70k − 1 jest liczbą nieparzystą, zatem nie może być podzielna przez liczbę
parzystą.
2 sty 01:38
asdf: zle zapisalem i nie doczytalem polecenia...sorry, mialo byc:
70k ≡ 1 mod 131
gdzie 0 < k <131
dodatkowo 70 jest generatorem grupy, zachodzi taka wlasnosc:
gx ≡ 1 mod p, jesli p jest pierwsza, to:
gx ≡ c mod p,
!≡ to jest rozne od
∀x1, x2 ∊ Zp gx1 !≡ gx2 mod p (krótka definicja generatora)
to gp−1 ≡ 1 mod p (jedna z własności generatora grupy)
2 sty 01:54
asdf: odp: k = 130
2 sty 01:56
asdf: tam powinno byc:
gΦ(p) ≡ 1 mod p, jesli p jest pierwsza i g jest generatorem grupy
2 sty 01:57
asdf: doczytalem MTF, nie ma tutaj zalozenia, ze g jest generatorem, wystarczy tylko, by nwd(g,p) =
1.
2 sty 01:58
niechciany: 70130 ≡ 1 mod 131 (MTF)
2 sty 01:59
odp: 10|k
2 sty 02:05
asdf: tak.
odp, nie w kazdym przypadku
2 sty 02:08
odp: W jakim nie?
2 sty 02:09
asdf: niekoniecznie
10|k
2 sty 02:19
asdf: np.
9k ≡13 1
k = 12
2 sty 02:20
odp: Przecież pytałeś się o 70k = 1 mod 131, więc do tego przykładu była odpowiedź. A do 9k = 1
mod 13 odpowiedzią będzie 3|k, 12 to szczególny przypadek.
2 sty 02:24
asdf: 23 tez?
2 sty 02:29
asdf: tzn:
9k ≡231
2 sty 02:29
odp: W tym przypadku 11|k. Możesz się zastanowić nad ogólnym przypadkiem dla dowolnego p pierwszego,
ja idę spać. Dobranoc.
2 sty 02:32
asdf:
ogólny przypadek to:
k | p−1
oraz (tu nie jestem pewien, zastanowie sie nad tym):
c*k | p−1, c ∊ ℤ
Dobranoc
2 sty 02:39
Saizou :
Twierdzenie Eulera (tu MTF, które jest szczególnym przypadkiem TE)mówi nam że
aΦ(p)≡1 (mod p) gdy NWD(a,p)=1
NWD(131,70)=1, zatem
70Φ(131)≡1 mod131 oraz Φ(131)=131−1=130 bo 131 jest pierwsze
70130≡1 mod131
czyli k=130
2 sty 11:43