Całki
Arcyksiążę:
Metody całkowania.
Kiedy mam poznać którą metodę stosować ?
2 sty 00:24
Eta:
Myślałam,że [całowania]]
2 sty 00:25
Arcyksiążę:
NIE LUBIĘ SIĘ CHWALIĆ,
ALE POTRAFIĘ DOBRZE CAŁ(K)OWAĆ
2 sty 00:28
Arcyksiążę:
1. ∫(sinx+2cosx)dx=∫sinxdx+∫2cosxdx
=−cosx+2∫cosxdx+C=−cosx+2sinx+C
==================
2 sty 00:34
Arcyksiążę:
Proszę o sprawdzenie !
2 sty 00:51
Klaudia: Dobrze jest zrobione. Wyniki możesz sobie sprawdzać tutaj: www.wolframalpha.com
2 sty 00:53
Arcyksiążę:
Dziękuję Ci zacna niewiasto ale nie wiem jak z tego dobrodziejstwa korzystać. Więc wolę
wstawić, żeby ktoś rzucił swoim nieomylnym okiem na moje rozwiązanie
2 sty 00:56
Metis: ... zacna niewiasto ?
Jest rok 2015, a nie średniowiecze
2 sty 00:57
Arcyksiążę:
Boże nie komentuj... Zrób coś pożytecznego, bo tutaj nic nie wnosisz...
2 sty 01:00
Eta:
Jest ok

szanowny "Arcyksiążę"
2 sty 02:08
Arcyksiążę:
Dziękuję szanowana Pani <z pokłonem >
2 sty 02:17
Arcyksiążę:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2. ∫ |
| dx=∫ |
| dx czy ∫ |
| dx ? |
| | x3√x2 | | x2*x | | x3|x| | |
2 sty 20:41
Metis: √x2 = |x|
2 sty 20:43
Mila:
|x| i dwie całki rozważ.
2 sty 20:43
Arcyksiążę:
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.
2 sty 20:46
Arcyksiążę:
Ale w odpowiedzi jest tylko jedno rozwiązanie podane.
2 sty 22:40
Arcyksiążę: ?
2 sty 22:58
daras: urwałeś sie z planu Gości 4
2 sty 23:02
Mila:
Z sgn(x)?
2 sty 23:03
Arcyksiążę:
| | 3 | |
Nie. Odpowiedź to − |
| x−2/3+C |
| | 2 | |
@daras nie urwałem się z planu Gość 4, a czy Ty nie uderzyłeś się przypadkiem mocno w głowę ?
2 sty 23:06
Arcyksiążę:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
2 sty 23:37
Mila:
Tam masz x3, czy x3√x2 (pierwiastek trzeciego stopnia?)
2 sty 23:46
Arcyksiążę:
x3√x2 Tak jest podane w treści zadania.
2 sty 23:48
razor: | | 1 | |
wnioskując po odpowiedzi to w przykładzie jest |
| (w mianowniku x razy pierwiastek |
| | x*3√x2 | |
3 stopnia z x
2)
3 sty 00:01
Mila:
| | 1 | |
Taka całka jak podałeś z odpowiedzi wychodzi z funkcji podcałkowej [ |
| ] |
| | (x*3√x2) | |
| | 1 | | 3 | |
∫ |
| dx=∫x−53 dx=− |
| *x−23+C |
| | x*3√x2 | | 2 | |
3 sty 00:07
Arcyksiążę:
Dziękuję za odpowiedzi, przeanalizuję i robię całki dalej.
3 sty 00:20
Eta:
3 sty 00:22
Metis: daras 
...swoją drogą , zabawny film
3 sty 00:35
Arcyksiążę:
Jeszcze mam problem z jedną całką
Nie mogę raczej skrócić do formy ∫(x+1)dx ?
3 sty 00:51
Arcyksiążę:
Jednak mogę, nie było pytania
| | x2−1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫(x+1)dx=∫xdx+∫dx= |
| x2+x+C |
| | x−1 | | 2 | |
=====================
3 sty 00:52