Całka niewłaściwa
Daria: Muszę określić zbieżność całki:
0∫1 3lnxdx
Obliczyłam całkę nieoznaczoną: ∫3lnxdx = 3x(lnx − 1) + C;
Następnie wzięłam się za liczenie granicy i zrobiłam tak:
limα→0 [3x(lnx −1)]10 i tu pojawia się problem, ponieważ przy podstawieniu 0 pojawia się
symbol nieoznaczony 0*∞. Co z tym zrobić? Czy może już wcześniej popełniłam jakiś błąd?
2 sty 00:18
Daria: Mam jeszcze problem z jednym zadaniem:
Podaj interpretację graficzną całki: ∫e∞ lnxdx
Czy interpretacja graficzna to jest to samo co geometryczna? I wobec tego powinnam zacząć od
obliczenia całki nieoznaczonej, a potem obliczyć granicę i zrobić do tego rysunek?
2 sty 01:22
Maslanek: Pole pod wykresem jak mniemam
2 sty 12:17
Maslanek: | | lnx−1 | | 1/x | |
lim (x−>0) 3x*(lnx−1) = lim (x−>0) |
| = H = lim (x−>0) |
| = lim x−>0 −x |
| | 1/x | | −1/x2 | |
= 0.
2 sty 12:18