| tgx | 1 | 1 | ||||
lim x−>0 ( | )( | ) Mam [1∞]=lim x−>0 e( | ln{tgx}{x}) | |||
| x | x | x |
| 1 |
| 0 | |||||||||||||
Obliczam granicę: | ln{tgx}{x}=[∞*0]=lim x−>0 | =[ | ]=lim x−>0 | ||||||||||||
| x | x | 0 |
| x | x−tgx*cos2x | 0 | ||||
* | I znowu mam [ | ].... | ||||
| tgx | cos2x*x2 | 0 |
| π | e do potęgi tgx) | |||
To samo w przypadku lim x−> − | + ( | ) | ||
| 2 | cos2x |
| tgx | ||
limx−>0 ( | )1/x = | |
| x |
| 1 | tgx | |||
limx−>0 | * ln( | ) = | ||
| x | x |
| |||||||||||
= limx−>0 | = H | ||||||||||
| x |
| 1 | 1 | |||||||||
= limx−>0 | * ( | * x + tgx} = | ||||||||
| cos2x |
| 1 | 1 | |||
= [ | * ( | * 0 + 0)] = 0 | ||
| 1 | 1 |
| tgx |
| |||||||||
( | )' = | |||||||||
| x | x2 |
| 1 |
| |||||||||
limx−>0 | * ( | ) = ... | ||||||||
| x2 |
| ||||||||
limx−>0 | =H | |||||||
| x2 |
| |||||||||||
= limx−>0 | = | ||||||||||
| 2x |
| |||||||||||
= limx−>0 | =H | ||||||||||
| 2x |
| |||||||||||
= limx−>0 | = | ||||||||||
| 2 |
| |||||||||||
= limx−>0 | = | ||||||||||
| 2 |
| |||||||||||
= limx−>0 | = | ||||||||||
| 2 |
| |||||||||||
= limx−>0 | = | ||||||||||
| 2 |
| |||||||||||
= limx−>0 | = | ||||||||||
| 2 |
| sinx | 0 | |||
= limx−>0 xcos2x − | = [ 0 * 1 − | ] = 0 | ||
| cos3x | 1 |
| 1 |
| |||||||||
limx−>0 | * ( | ) = 1 * 0 | ||||||||
| x2 |
| x | ||
Ale przecież tam mamy ułamek ( | ) i z tego pochodna to będzie: licznik: | |
| cos2 |
| ||||||||
limx−>0 | =H | |||||||
| x2 |
| ||||||||
= limx−>0 | = | |||||||
| 2x |
| cos2x + 2xsinxcosx | 1 | |||
− | = | |||
| cos4x | cos2x |
| cos2x + 2xsinxcosx | cos2x | |||
= | − | = | ||
| cos4x | cos4x |
| cos2x + 2xsinxcosx − cos2x | ||
= | = | |
| cos4x |
| xsin2x | ||
= | = | |
| cos4x |
| ||||||||
limx−>0 | = | |||||||
| 2x |
| xsin2x | ||
= limx−>0 | = | |
| 2xcos4x |
| sin2x | 0 | |||
= limx−>0 | = [ | ] = 0 | ||
| 2cos4x | 1 |
| 0 | ||
Na końcu [ | ] = 0 | |
| 2 |
| etgx | ||
limx−>−π/2+ | = | |
| cos2x |
| 1 | ||
= limx−>−π/2+ etgx * | = | |
| cos2x |
| ∞ | |||||||||
= limx−>−π/2+ | =H [ | ] | ||||||||
| ∞ |
| −1 | 2sinx | |||
Licznik: | * 2cosx * (−sinx) = | |||
| cos4x | cos3x |
| −1 | 1 | −1 | 1 | |||||
Mianownik | * etgx * | = | * | = | ||||
| e2tgx | cos2x | etgx | cos2x |
| −1 | ||
= | ||
| etgx * cos2x |
| ||||||||
limx−>−π/2+ | = | |||||||
|
| 2sinx | ||
= limx−>−π/2+ | * (−etgx * cos2x) = | |
| cos3x |
| 2sinx | ||
= limx−>−π/2+ − | * etgx = | |
| cosx |
| tgx | ∞ | |||||||||
= limx−>−π/2+ − 2 | = H [ | ] | ||||||||
| ∞ |
| ||||||||||||||
= limx−>−π/2+ − 2 | = | |||||||||||||
|
| 1 | ||||||||
= limx−>−π/2+ − 2 | = | |||||||
|
| 1 | ||||||||
= limx−>−π/2+ − 2 | = | |||||||
|