matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby rzeczywiste.
szymi:
1
1
1
1
Oblicz sumę:
+
+
+ ... +
√
1
+
√
2
√
2
+
√
3
√
3
+
√
4
√
8
+
√
9
1 sty 23:46
razor:
usuwamy niewymierność z mianownika
1
√
n
−
√
n+1
=
=
√
n+1
−
√
n
√
n
+
√
n+1
n−n−1
twoja suma wygląda więc tak:
√
2
−
√
1
+
√
3
−
√
2
+
√
4
−
√
3
+ ... +
√
8
−
√
7
+
√
9
−
√
8
= ...
1 sty 23:52