Liczby rzeczywiste.
szymi: Uzasadnij, że 0,(3) + 0,(51) = 28/33.
Proszę o komentarz do rozwiązania!
1 sty 23:42
razor: | | 1 | |
0,(3) = |
| − mam nadzieję że to jasne  |
| | 3 | |
0,(51) = x /*100
51,(51) = 100x
51,(51) − 0,(51) = 100x − x = 99x
51 = 99x
| 1 | | 51 | | 33 | | 51 | | 84 | | 28 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| 3 | | 99 | | 99 | | 99 | | 99 | | 33 | |
1 sty 23:44
szymi: Dziękuję bardzo.
1 sty 23:47
Buuu:
Dodajmy sobie ułamki w słupku
0,(3) = 0,333333....
+0,(51) = 0,515151...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 0,848484..... /*100 −mnożę przez 10 tyle razy ile jest miejsc w okresie
100x = 84,848484..... elegancko widać, że części ułamkowe się odejmą
100x − x = 84
99x = 84 /:99
1 sty 23:48
szymi: ciekawy sposób. ... dziękuję
1 sty 23:50