ciągi
IPiterek: | | n+15 | |
dany jest ciąg an= |
| |
| | n | |
sprawdź czy istnieje wyraz równy 1,6
jak to sprawdzić?
1 sty 23:24
razor: rozwiązać to równanie i sprawdzić czy wyjdzie liczba naturalna
1 sty 23:26
Buuu:
an = 1,6
Podstaw do wzoru, wylicz n. Jaki warunek musi spełniać n, aby było ono numerem wyrazu w ciągu?
1 sty 23:27
IPiterek: ok dzięki.
teraz
an=−2n+5 uzasadnij na podstawie definicji że ciąg jest arytmetyczny
różnica mi wyszła −2 czyli r=2
co dalej?
1 sty 23:55
razor: ciąg jest arytmetyczny kiedy różnica an+1 − an jest stała, jeśli tak to policzyłeś to masz
dobrze
r = −2
1 sty 23:56
panpawel: Jaki jest warunek wystarczający, aby ciąg był ciągiem arytmetycznym?
1 sty 23:57