gęstość
marcin: Tabliczka czekolady ma masę 100 g i objętość 50 cm3. Jej gęstość jest równa:
a) 0,2 g/cm3
b) 20 kg/dm3
c) 20 000 kg/m3
d) 2 t/m3
B?
1 sty 23:05
Metis: Wzór na gęstość znasz?
Proponuję najpierw zamienić podane jednostki do jednostek podstawowych ( Układ SI )
g ⇒na kilogramy
cm3 ⇒ na m3
1 sty 23:10
marcin: czyli D)
1 sty 23:13
Buuu: Po kolei zamienione na wszystkie odpowiedzi. Wybierz właściwą
| | 100g | | 2g | | 0,002kg | | 0,002kg | |
d = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | 50cm3 | | cm3 | | (0,1dm)3 | | 0,001dm3 | |
| | 2kg | | 2kg | | 2kg | | 2000kg | | 2t | |
|
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | dm3 | | (0,1m)3 | | 0,001m3 | | m3 | | m3 | |
1 sty 23:18
marcin: d)
1 sty 23:18