funkcje
poczatkujacy: Wyznacz zbiór wartości funkcji określonej wzorem: f(x)= x+3/x2+7 dla x ∈ R
Proszę zeby ktos mi pokazal, jak takie zadanie się robi
1 sty 23:02
PW:
− taką funkcję zadałeś.
1 sty 23:10
Eta:
| | x+3 | |
Ja myślę,że taka miała być: f(x)= |
| |
| | x2+7 | |
wtedy odp:
1 sty 23:12
Eta:
Wrzucił zadanie i......... poszedł........
1 sty 23:16
Metis: W końcu "początkujący"
1 sty 23:16
poczatkujacy: Eta, ale jak zrobles to zadanie, moglbys mi wytlumaczyc?
1 sty 23:29
Buuu:
Są dwie zasady, które musi spełniać jednocześnie argument funkcji:
1) Pamiętaj cholero, nie dziel przez zero! Czyli mianownik ≠ 0
2) Pierwiastek stopnia parzystego można wyciągnąć(liczby rzeczywiste) tylko z liczby
nieujemnej. Czyli to co pod pierwiatkiem ≥0
1 sty 23:33
razor: | x+3 | |
| = w, gdzie w − zbiór wartości funkcji |
| x2+7 | |
x+3 = w(x
2+7)
wx
2 − x + 7w−3 = 0
to równanie ma rozwiązanie gdy Δ ≥ 0
Δ = 1−4w(7w−3) ≥ 0
dalej ty
1 sty 23:35
Buuu:
PS. Eto, dlaczego przedziałem rozwiązanie?
1 sty 23:35
Buuu:
Mea culpa. Z automatu do dziedziny się odniosłem, a tu zbiór wartości
1 sty 23:37
poczatkujacy: razor, wychodzą mi pierwiastki

czyli coś źle robie..
1 sty 23:39
razor: Δw wychodzi 256, sprawdź swoje obliczenia
1 sty 23:40
poczatkujacy: ok, już mam błąd, zły minus. Dzieki bardzo
1 sty 23:42
Eta:
2 sty 00:15