wielomiany
smutny: Znajdź pierwiastki wielomianu:
W(x)=x3−6x2+12x−8.
Próbuję to pogrupować, ale nic mi nie wychodzi. Proszę o pomoc.
1 sty 21:26
5-latek: Szukaj pierwiastkow wsrod dzielnikow wyrazu wolnego
1 sty 21:33
smutny: Z tym, że dopiero zaczynam wielomiany, to zadanie zaledwie z 3 tematu. Może coś im się
pokręciło. Wrócę do niego w takim razie w późniejszym czasie.
1 sty 21:34
smutny: Dziękuję.
1 sty 21:34
niechciany: x3 − 6x2 + 12x − 8 = (x−2)3
Przed wielomianami przypomnij sobie wzory skróconego mnożenia.
1 sty 21:36
5-latek: dzielniki wyrazu wolnego czyli 8 to +/−1.+/−2, +/−4 i +/−8
Nie miales teiwrdzenie Bezouta ?
Tutaj dla x=2 wartosc tego wielonianu =0
Wiec mozesz podzielic ten wielomian przez dwumian (x−2)
Po podzieleniu dostaniesz trojmian kwadratowy a ten juz potrfisz rozwiazac
1 sty 21:37
smutny: Dziękuję bardzo za pomoc.
1 sty 21:40
asdf: (x3 − 8) − 6x(x−2) = (x−2)(x2+2x+4) − 6x(x−2) = (x−2)(x2 − 4x + 4) = (x−2)(x−2)2 = ...
1 sty 21:55