Jola:
Czy nikt nie potrafi rozwiązac tego równania?
22 sty 21:09
Gość:
cześć, skąd masz to zadanie x3-x2-1=0?
22 sty 21:20
Jola:
miałam do rozwiązania równanie logarytmiczne Log(x-1)/logx=-2 i jak opusiłam log to mi wyszło takie równanie do rozwiązania. Graficznie to rozwiązanie wychiodzi jakoś ale czy można to dokladnie rozpisac i policzyć. Mam nadzieje ze dobrze te log opusciłam
23 sty 20:55
Jola:
miałam do rozwiązania równanie logarytmiczne Log(x-1)/logx=-2 i jak opusiłam log to mi wyszło takie równanie do rozwiązania. Graficznie to rozwiązanie wychiodzi jakoś ale czy można to dokladnie rozpisac i policzyć. Mam nadzieje ze dobrze te log opusciłam
23 sty 20:56
ynz:
Jolu, czy przypadkiem czegoś nie pomyliłaś? Napisz raz jeszcze to równanie logarytmiczne i jak je przekształciłaś, że wyszło Ci x3-x2-1=0?
24 sty 08:17
ynz:
Przepraszam, jeśli zapisałaś zadanie dobrze, to faktycznie dochodzi się do takiego równania. Pewnie już kilka razy sprawdziłaś, czy pomyłki nie ma na samym początku. Wydaje mi się że trudno będzie znaleźć rozwiązanie w jakiś inny sposób. Graficznie wychodzi x=1.465571232... Być może da się to zapisać jako ułamek i wtedy można by spróbować dojść do innego sposobu rozwiązania. Pozdrawiam.
24 sty 08:35
Gość:
nic nie pomyliłam sprawdzałam kilka razy i też tylko graficzna me
toda zostawała. dziękuje za pomoc
24 sty 11:59