proszę o rozwiązanie
Michał: rzucono trzy razy sześcienną kostką Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A − liczba oczek w
pierwszym rzucie jest równa bezwzględnej rożnicy oczek w pozostałych rzutach
Ω = 6
3 = 36
ale zdarzenie A nie umiem zapisać
1 sty 21:07
Eta:
|Ω|6
3=216
A:
1 i (1,2) (2,3),(3,4),(4,5), (5,6) i odwrotnie 5*2=10 możliwości
2 i (1,3),(2,4), (3,5), (4,6) i odwrotnie 4*2=8 możliwości
3 i (1,4),(2,5), (3,6) .... 3*2=6 możliwości
4 i (1,5),(2,6) 2*2= 4 możliwości
5 i (1,6) 1*2=2 możliwości
|A|=10+8+6+4+2=30
1 sty 21:42
PW: Sprostujmy: |Ω| = 6
3, ale to nie jest 36.
W pierwszym rzucie może wypaść 1, 2, 3, 4, 5, lub 6.
Różnica bezwzględna wyników rzutu drugiego i trzeciego:
− jest równa 1, gdy wypadnie w drugim i trzecim rzucie
(1,2), (2,1), (2, 3), (3,2), (3, 4), (4, 3), (4,5), (5,4), (5,6), (6,5) − 10 zdarzeń
− jest równa 2, gdy wypadnie
(1,3), (3,1), (2,4), (4, 2), (3, 5), (5, 3), (4,6), (6,4) − 8 zdarzeń
− jest równa 3, gdy wypadnie
(1,4), (4,1), (2,5), (5,2), (3,6), (6,3) − 6 zdarzeń
− iest równa 4, gdy wypadnie
(1,5), (5,1), (2,6), (6,2) − 4 zdarzenia
− jest równa 5, gdy wypadnie
(1,6), (6,1) − 2 zdarzenia
− nie może być równa 6.
Razem mamy 10+8+6+4+2 = 30 zdarzeń składających się na zdarzenie A.
1 sty 21:48
Mila:
|Ω|=63=216
A={(i,j,k): i,j,k∊{1,2,3,4,5,6} ⋀i=|j−k|}
A={(1,1,2)(1,2,1),(1,2,3),(1,3,2),... }
Pracowicie wypisuj.
1 sty 21:48
Eta:
1 sty 21:49
PW: A się rozgadałem, i znowu przegrałem
1 sty 21:50
Mila:
Jak to przegrałeś ? , bardzo obszernie wyjaśniłeś przebieg doświadczenia losowego.
1 sty 22:10
Michał: Mila słusznie 63 = 216 ja się pomyliłem przy wpisywaniu ale czy zapis zdarzenia A ma być trzy
elementowy to znaczy że to co napisała Eta jest błędne czy też mam rozumieć że są to zbiory
trzy elementowe
1 sty 22:20
Mila:
Wszystko dobrze napisała Eta, czytaj uważnie, co napisała. Podała skrócony opis.
Trzy razy rzucasz kostką, to masz wyniki:
(1,1,2) (1,2,3),(1,3,4),(1,4,5), (1,5,6) itd
1 sty 22:31
Michał: dziękuję bardzo i myślę że to co napisała Eta jest dobrze
1 sty 22:35
PW: Oczywiście, że Ω składa się z 3−elementowych ciągów o wyrazach w zbiorze {1,2,3,4,5,6}, ale to
Ty powinieneś napisać na samym wstępie, a nie od razu |Ω|=63
Zbiór A jako podzbiór zawarty w Ω też ma taką strukturę.
Zarówno Eta, jak i Mila napisały o tym − Mila w sposób formalny, Eta pisząc
kolorowe cyferki "i ...". Ja pisałem słowami − o wynikach drugiego i trzeciego rzutu,
zakładając że jest oczywiste jaki wynik ma pierwszy rzut.
1 sty 22:37
Michał: już zrozumiałem jeszcze raz dziękuję
1 sty 22:42