Różniczka. Ważne zadanie. Problem.
KOKOK: Witam. Mam problem. Korzystając ze wzoru f(x)≈f(x0)+f'((x0)(x−x0) chcę obliczyć
przybliżoną wartość.
Zadanie:
Posługując się różniczką funkcji (jakiej) oblicz przybliżoną wartość wyrażenia:
1/(1,0096)3
Myślę, że to ma być funkcja f(x)=1/x3
Czy mógłby mi ktoś rozpisać pełne rozwiązanie? Z góry dziękuję!
1 sty 20:37
PW: | | 1 | |
Dobrze się domyślasz, f(x) = |
| |
| | x3 | |
U nas x
0 = 1, x = 1+ 0,0096, a więc x−x
0 = 0,0096
f'(x) = −3x
−4
| | 3 | |
f'(x0) = f'(1) = − |
| = −3 |
| | (1)4 | |
Zgodnie z przytoczonym wzorem
f(1,0096) ≈ 1 + (−3)·0,0096 = 1 − 0,0288 = 0,9712.
Kalkulator Windows pokazuje
1 sty 21:31
KOKOK: Dziękuję za rozwiązanie. Wiem gdzie miałem błąd.
Pochodną 1/x3 zapisałem jako (1'*x3)−(1*x3')/(x3)2, co dało −1/x2.
Jeszcze raz dzięki!
1 sty 21:38
PW: Pewnie że łatwiej liczyć pochodną funkcji zapisanej w postaci f(x) = x
α, ale Ty też dobrze
liczyłeś: pierwszy składnik 0, a dalej
− błąd w skracaniu ułamków, a więc masz zadatki na matematyka
1 sty 21:57
KOKOK: Faktycznie, przeoczyłem to. Pozdrawiam!
1 sty 22:03