calka
zadanie: Oblicz calke
∫∫∫z dxdydz , gdzie D 1≤x2+y2+z2≤9, z≥0.
D
Jak wyznaczyc obszar calkowania?
1 sty 19:51
Kacper:
To jest Jak "gruba" gliniana miska
1 sty 20:00
Gray: Wprowadź współrzędne sferyczne:
x=rcosacosb
y=rcosasinb
z=rsina,
gdzie r>0, a∊[0,2π], b∊[−π/2,π/2]
W treści wynika, że r∊[1,3], a∊[0,2π], b∊[0,π/2].
Pamiętaj o jacobianie.
1 sty 20:02
Gray: Pomyłka:
....,
gdzie r>0, a∊[−π/2,π/2], b∊[0,2π].
Z treści wynika, że r∊[1,3], a∊[0,π/2], b∊[0,2π].
1 sty 20:03
zadanie: dziekuje
1 sty 21:20
zadanie: a gdy D jest bryla ograniczona plaszczyznami x+2y+3z=3 i plaszczyznami ukladu wspolrzednych
Wyznaczylem taki obszar calkowania
0≤x≤3
dobrze?
1 sty 21:32
Gray: Tak.
1 sty 22:18
zadanie: dziekuje
1 sty 22:42