.
asdf: czy tą liczbę można przedstawić w taki sposób:
1234523456789 mod 101
NWD(12345,101) = 1, a wiec:
1234523456789 mod 101 =
1234523456789 mod Φ(101) mod 101 =
1234589 mod 101 =
jak teraz policzyc:
1234589 mod 101?
1 sty 19:30
asdf:
ax mod n = (a mod n)x mod n = (12345 mod 101)89 mod 101 = 2389 mod 101, to jest ok?
1 sty 19:33
Saizou :
jest ok
1 sty 19:58
asdf:
zamienilem 89 = 64 + 16 + 8 + 1 = 1011001
2
obliczyłem:
23
64 + 16 + 8 + 1 mod 101 = [23
64 mod 101 * 23
16 mod 101 * 23
8 mod 101 * 23 mod
101] mod 101 = ...
23 mod 101 =
23
23
2 mod 101 = 24
23
4 mod 101= 23
2 mod 101 = 24
2 mod 101 = 71
23
8 mod 101 = 71
2 mod 101 =
92
23
16 mod 101 = 92
2 mod 101 =
81
23
32 mod 101 = 81
2 mod 101 = 97
23
64 mod 101 = 97
2 mod 101 =
16
i teraz przemnozylem to co na czerwono:
[16*81*92*23] mod 101 =
85
Pytanie:
znacie jakiś inny sposób na to?
1 sty 20:18
Kacper:
Ja na kryptografii tak to liczyłem i przy dużej wartości (101) nie wiem czy da się łatwiej

eddit. Wolfram liczy szybciej
1 sty 20:29
asdf: ok, dzieki
1 sty 20:32