Różniczka funkcji.
909: Posługując się różniczką funkcji wyznacz przybliżoną wartość wyrazenia: arccos 0,499.
1 sty 18:27
Bogdan:
| | π | |
f(x) = arccosx, x0 = 0,5, f(x0) = f(0,5) = arccos0,5 = |
| |
| | 3 | |
Δx = 0,499 − 0,500 = −0,001
| | −1 | | −1 | | −2 | |
f'(x) = |
| , f'(x0) = f'(0,5) = |
| = |
| |
| | √1 − x2 | | √1 − 0,25 | | √3 | |
f(x
0 + Δx) ≈ f(x
0) + f'(x
0)*Δx ⇒ arccos0,499 = arccos(0,5 − 0,001) ≈ ...
1 sty 19:35
909: (x−x0)= −0,001
arccos0,5+ (−2/√3)*(−0,001)= π/3+0,002/√3
tak to ma wyglądać? Dzięki za pomoc.
2 sty 17:21